Želim si ustvariti uspešen salon in čeprav imam izkušnje sem prišla do ugotovitve, da mi to ne zadostuje. Strah me je investirati v nekaj kar ne vem kako se bo obneslo in kaj lahko od tega pričakujem. Sem ustvarjalna oseba in ni me strah dela. Veliko bolj me bremeni konkurenca, ki je vse močnejša in nemilostna, je dejala ena od kozmetičark.

Več kot je strahu, več je priložnosti za uspeh

Strah ima velike oči so dejali včasih. Pravzaprav strah je lahko tudi prednost kajti potisne vas v to, da dajete vse od sebe in se tako lažje soočate s predvidenimi ali nepredvidenimi okoliščinami. Ena izmed možnosti, ki vam zagotavlja večjo sigurnost in lažji začetek razvoja poslovanja salona je zakup franšize. Celotna strategija je že izdelana, preizkušena in vpeljana, manjši je zato riziko in strah ter hitrejši je razvoj poslovanja. Hitreje je mogoče ustvariti primerne prihodke in lažje se je pozicionirati na trgu.

Zakup franšize je lahko izjemna prednost

Franšiza kozmetičarkam omogoča začetek poslovanja na preprost in cenovno ugoden način. Pri tem gre za ustvarjanje koristi ob podpori zglednih strokovnjakov, ki skrbijo za vaš razvoj na vseh področjih poslovanja. Blagovna znamka, ki ponuja takšno priložnost, dobro pozna tržno dogajanje in priložnosti na trgu in ima jasno izdelano poslovno strategijo. Pa ne le to. Kot uspešna kozmetičarka pridobite priložnost za se razviti v uspešnega podjetnika. Prodajne tehnike, vodenje poslovanja in strokovno znanje pri tem ne bodo ovira kajti podpora, ki jo imate v vseh fazah poslovanja omogoča lažje doseganje konkurenčne prednosti že od prvega dne poslovanja.

Kako je franšiza videti v praksi

Recimo, da imate zanimanje za določeno blagovno znamko, ki za področje kozmetične dejavnosti ponuja franšizo. S ponudnikom je v takšnem primeru najprej potrebno preveriti skupne interese in na podlagi postavitve pogojev je mogoče oceniti možnosti za sodelovanje. Pogoji lastnika franšize se v osnovi nanašajo na lokacijo, velikost prostora, potencial in osnovno obvladanje poslovanja, izdelke, aparature….. V kozmetični dejavnosti je pogosto zaslediti, da so osnovni pogoji povezani z osnovno opremo, uporabo imena blagovne znamke in prostorom, kar ima velik vpliv na prepoznavnost.

Know how

Po sklenitvi sodelovanja je ključnega pomena osnovno usposabljanje, osredotočeno na strokovni in poslovni del. Lastnik franšize se pri tem zavezuje, da bo zagotovil vsa potrebna znanja na vseh področjih in da bo redno spremljal razvoj franšizo jemalca in mu omogočil vso potrebno pomoč. Vsako izmed področij pokrivajo strokovnjaki in usmerjajo vas glede na zahteve, možnosti in politiko sklenjenega sodelovanja.

Kaj pa finančna oblika franšize?

Najpogostejša oblika financiranja v kozmetični panogi je plačilo začetnega zneska, ki vključuje vsa osnovna orodja za delo salona (opremo, izdelke, osnovno izobraževanje …). Poleg tega se mesečno izplačuje odstotek od realiziranega prihodka, kar je stvar dogovora ali pogajanj. Odstotki se najpogosteje gibljejo med 7% in 10%. Franšizo dajalec tovrstna sredstva namenja rednemu vzdrževanju franšize in marketingu. Osnovni ali začetni paket vključuje uporabo blagovne znamke in prej omenjeno osnovo, ki se po dogovoru lahko dopolnjuje.

Zakup franšize je izjemna priložnost predvsem za kozmetičarke, ki imajo željo po ustvarjanju v tej panogi. Riziko je v primerjavi z ostalimi poslovnimi pristopi manjši in vse procedure so dokazljivo učinkovite. Za začetek potrebujete le sredstva za vlaganje v osnovni paket ter željo po ustvarjanju in rednemu usposabljanju. Tako lahko lažje in hitreje prodrete na trg, se soočate s konkurenco ter prodajate izdelke in storitve. Vsekakor pa se je pred tovrstno odločitvijo predhodno dobro posvetovati s pravnikom ali franšiznim svetovalcem. www.studioaktiva.com