Nekje sem prebral, da je salon podoben vrtljivim vratom v katerega vstopajo kozmetičarke, ki želijo biti del posameznega salona. Vprašanje je le koliko se vrata hitro vrtijo in ali se sploh vrtijo.

Osebe, ki si želijo delati v izbranem salonu imajo zato povod. Verjamejo, da se v takšnem salonu lahko veliko naučijo in postanejo uspešni. Svojega vodjo in njegove uspehe občudujejo in sprejemajo ga kot vzornika. Ravno tako ponosni, če uspejo pridobiti priložnost za delo in razvoj sebe v dobrem okolju.

Običajno vodje kot sem jih opisal, predvsem na začetku, znajo ustvariti izjemen vtis kar je za novo zaposlene lahko velika vzpodbuda. Čas pa je tisti, ki postopoma pokaže kdo v resnici so. Da lahko ohranijo svoj status je za njih ključnega pomena, da predvsem novo zaposlenim ne dajo zgolj vedeti kdo želijo biti temveč kdo se trudijo da bi postali.

Včasih je v posameznih okoljih zaslediti kako se delo zaposlenih precenjuje ali podcenjuje. Za celotno delavno okolje je eno in drugo izjemno škodljivo. Pomembno se je zato držati svojih prepričanj in slediti nečemu kar poimenujemo spoštovanje.

V kozmetični stroki je zaslediti, da nekateri posamezniki ne vedoč nekoga podcenjujejo tudi če je s svojim delom uspešen. Namen takšnega početja je, da se nekomu odvzame njegova vrednost in spoštovanje. Osebe ki to počnejo na žalost ne razumejo, da nekoga ki se ne spoštuje tudi obravnavati ga ni mogoče na spoštljiv način. Enkrat ko nekdo ima o nekomu lastno prepričanje, se proti takšnemu prepričanju ni nemogoče primerno vesti.

Nič kolikokrat je slišati stavke, ki to dokazujejo. “Ta je že star ali stara in deluje po starih metodah”. “Nekateri so še vedno mnenja, da bodo z novimi pristopi odkrili toplo vodo”. “Sama že določene stvari poznam že dvajset let in dobro vem kako se temu streže”. Strah pred novostmi, neznanje, nerazumevanje in predvsem nespoštovanje so karakteristike oseb, ki se jih ne zavedajo in predvsem hranijo svoj EGO in tako izgubljajo lastno vrednost. Vredno si je zato zapolniti nekaj pomembnih stavkov.

  1. Ljudje se odpovedujejo ljudem, ki jih ne cenijo.
  2. Ljudje se odpovedujejo ljudem, ki niso vredni zaupanja.
  3. Ljudje se odpovedujejo tistim, ki so niso kompetentni. Samo kompetentnost nadrejenih pri njih vzpodbuja zaupanje. Nekateri želijo lastno nesposobnost prekriti na način, da napadajo druge z namenom skriti svoje neznanje in strokovnost iz določenih področij.
  4. Ljudje se odpovedujejo tistim, ki so negotovi in plašljivi. Želja po položaju, moči in priznanju je včasih prevelika in lahko se odraža v obliki strahu, sumničavosti, ljubosumja ali nezaupanja.
  5. Če zaposleni opazijo, da je njihov vodja zaskrbljen, se ne razvija in želi ohranjati le to kar je ustvaril do sedaj, ga zlahka zapustijo.

Tudi če ste izjemen vodja boste ljudi izgubili

Če vas zaposleni zapustijo je to njihova odločitev in pogovorite se z njimi kajti le tako boste lahko ugotovili razlog za njihov odhod, oziroma preverite v čem lahko še imata skupne interese. Odnos vedno skušajte izboljšati, ohranjati in prevzemite odgovornost.

Zaposleni zelo radi verjamejo v svoje vodje vendar še bolje je, če vodje verjamejo v njih. Verjemite, da največjo sigurnost v delovnem okolju ustvarja ravno vaša čustvena uravnovešenost zato je še kako pomembno, da je vodja pozitivno usmerjen in da se do ostalih vede spoštljivo. Bolj kot boste rasli na področju pridobivanja novega znanja, spretnosti in osebni rasti, bolj vam bodo zaposleni sledili in večji bo njihov potencial. www.studioaktiva.com