Nevarnosti pri pridobivanju novega znanja
Ali tudi to obstaja, vprašala me je ena izmed kolegic kozmetičark. Nekdo ki prenaša znanje je lahko nevaren? Ne, to ni mogoče pravi. Nevarno postane, če se to počne s prevelikim interesom ali premajhno količino usmerjenega znanja, je njeno mnenje.
V zadnjem času postaja trend nekaj, kar ne sodi v podjetniški način poslovanja.
Kako je to mogoče prepoznati
Najpogostejši stavki so nalsednji:
  • Če boš ta izdelek ali aparaturo imela v salonu boš zagotovo uspešno poslovala
  • Hitri tečaji za vodenje salona
  • Nenadno povečanje prihodkov
  • Naučili vas bomo trikov za premagovanje ovir
Izkušeni predavatelji takšnih stavkov oziroma besed pri poučevanju ne koristijo iz več razlogov.
  1. Aparature, izdelki ali pripomočki sami po sebi ne morejo v salon pripeljati novih strank. To je mogoče le v primerih, ko se potrebam trga ustvari povpraševanje. Pri tem je izjemno orodje marketing. Povsem drugače je v trgovinah z izjemno močnim marketingom. Pot je nekoliko drugačna in bistveno manj osredotočena na stranko kot je to v salonih. Kako se bodo novosti tržile v salonu, je odvisno predvsem od dveh dejavnikov. Prvi je notranji marketing, ki zagotavlja, da se z novostmi nadgradi že obstoječe stranke in drugi je zunanji marketing, s katerim je mogoče pritegniti potencialne stranke.
  2. Nobeden od hitrih tečajev ne more prinesti dobrih rezultatov. Poglejmo si zakaj. Najprej naj omenim da tisti, ki ponujajo hitro znanje, tečaje ali karkoli drugega v instant obliki, so v največ primerih šibki pri organizaciji. So brez strategije in ne sledijo svojim ciljem, čeprav to poučujejo. Ravno tako se ne zavedajo škode, ki jo lahko nekomu povzročijo. Od hitrih tečajev, informacij ali zgolj nekaj urnih predavanj je nemogoče naučiti se tematik, ki zahtevajo sistematičen in prilagojen pristop. Zato je potrebno več mesecev ali celo več let. Ali menite, da so uspešni vodje oziroma direktorji uspešnih podjetij to postali le z nekaj tečaji ali predavanji? Hitro vodenje in hitra prodaja ne obstaja. Obstaja samo pot s katero se je potrebno seznaniti in koristiti je potrebno metode, ki zagotavljajo primeren učinek. Včasih je dobro slediti naravnim zakonom. Eno od pravil pravi, da pšenica ki hitro zraste je njeno steblo šibko in že rahel veter ga lahko zlomi. Nič drugače ni pri poslovanju.
  3. Takošnje povečanje prihodkov je mogoče le v primerih, ko se nekomu prodaja nekaj s čim je prethodno že seznanjen ali ima po tem potrebo oziroma željo. Ustvarjanje večjih prihodkov je proces, ki se nenehno povezuje s kadrom, prodajo, marketingom, organizacijo dela, načinom vodenja in psihološkimi pristopi. Posebno pri slednjih je pomembno tehnike povezovati z osebno rastjo posameznika. Veliko je ljudi, ki si želi veliko pridobiti na najkrajši možni način, s čim manjšo uporabo časa in po možnosti brezplačno. Tisti, ki s takšnim pristopom obljubljajo uspeh, je vprašanje, če to tudi razumejo.
  4. Učenje trikov za premagovanje določenih ovir je še eno od učinkovitih orodij, ki se predstavlja v različnih objavljenih vsebinah. Beseda trik nakazuje na nekaj kar ni realno oziroma se z uporabo zavajanja želi nekoga pripeljati do nečesa, kar izvajalcu ustvarja določeno korist. Trik ni nekaj kar prikrajša pot do nečesa. Je kratkoročni učinek, ki posebno v salonih lahko povzroči neprijetne in dolgoročne posledice. V zdravem podjetništvu triki ne obstajajo. So samo dejanja, ki izhajajo iz znanja, kakovosti, dobrega značaja, uvidevnosti, nenehnega učenja… So posledice dejanj povezane s kulturo posameznika, poštenim namenom in jasnimi cilji. Nategovanje, prepričevanje, zavajanje in podobno ne gre povezovati z nečim kar deluje na zdravi podjetniški osnovi. Takšno početje so zgolj dejanja, ki prikazujejo željo po hitrem zaslužku in prikazovanju lastne nesposobnosti.
Današnji post opisujem zato, ker je na trgu opaziti vse več ponudnikov izobraževanj, ki bi že v osnovi morali vedeti kaj počnejo in zakaj počnejo nekaj na način, ki ni učinkovit, še manj pa etičen. Ne gre za obsojanje koliko za opozorilo, da znanje ki ga pri tem koristijo jemljejo kot vrednoto in prednost pri svojem delu oziroma usposabljanju in ne kot orodje za prepričevanje ali izkazovanje lastne šibkosti.
Če želite prenašati znanje na druge je najprej etika tista, ki mora biti v ospredju takšnega delovanja in ne korist. Prenašati znanje pomeni imeti veliko določenega znanja, na osnovi katerega se slušatelje povzdiguje in motivira zato da postanejo boljši. To pa ni v nobeni povezavi z izkazovanjem lastnega ega ali hitrega zaslužka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja