V nekaj desetletni karieri v kozmetični stroki še nisem srečal osebe, ki ne bi bila pripravljena za dobro opravljeno delo nekomu plačati več. V nekaterih primerih takšno mnenje postopoma zvodeni.

Različno je od primera do primera in odvisno je tudi od tega koliko nekdo ustvari prihodkov. Zanimivo bi bilo odgovoriti si na naslednje vprašanje. Ste kot vodje ali lastniki salonov svojim zaposlenim zagotovili znanje s katerim bodo lahko ustvarjati dobre prihodke? Vprašanje je zelo konkretno in zahteva konkreten odgovor.

Malo denarja, malo muzike pravi pregovor, ki ga vsi poznamo. Nizek promet, majhna plača. Malo znanja, malo ustvarjanja. Napaka, ki jo je pogosto zaznati pri poslovanju je, da lastniki salonov veliko delajo zato da bi zaposlenim zagotovili plačo. Nenehno se vrtijo v začaranem krogu in iščejo izhod za primerno vlaganje v plače in ne najdejo primernih rešitev. Verjamem da ste odgovor na to našli že sami.

Zaposleni morajo biti seznanjeni s tem kako si lahko zagotovijo primerno plačo, kaj morajo zato narediti in poznati možnosti, ki to zagotavljajo. V številnih salonih, ki razumejo koncept nagrajevanja smo v našem podjetju uvedli sistematizacijo zaposlenih in s tem dosegli velik preobrat posebno, ko gre za nagrajevanje dela.

Zaposleni točno vedo koliko bo znašala njihova osnovna plača in kaj bodo morali storiti, da dosežejo ali presežejo svoje cilje. Prišli smo celo v fazo, ko se zaposleni sami ponudijo da bi delali več, manj je bolniške odsotnosti, krajši so dopusti in veliko večja je želja po izvajanju storitev z višjo dodano vrednostjo. Ko enkrat razumejo, da je plača vključno z nagrado odvisna od njihove učinkovitosti, se pogled na delo in prodajo povsem spremeni.

Da bi pomen opisanega bilo lažje razumeti, si lahko odgovorite še na nekaj zanimivih vprašanj:

  • znam primerno zaposlene motivirati in naučiti, da ustvarijo več?
  • Ali dejansko nagrajujem zaposlene tako, da vplivam na njihov razvoj?
  • Sem s tem kar zaposleni ustvarijo resnično zadovoljna?
  • Resnično verjamem v to, da se bodo prihodki sami po sebi povečali?
  • Ponujam kdaj možnost zaposlitve, čeprav v naprej vem, da ne bom imela možnosti omogočiti dobre plače?
  • Si zapiram oči ali sprejemam zaposlitev kot izziv glede na potencial salona na trgu in izkoristim priložnosti, ki so na razpolago?
  • Se znam soočiti s sabo in razčistiti zadevo oblikovanja plač in si s tem zagotoviti možnosti za boljše poslovanje?
  • Kdo oziroma kaj me lahko ovira pri tem, da ne zmorem preoblikovati poslovanje salona?

V koliko ste si odgovorili na vsa navedena vprašanja ste se soočili sami s sabo in zagotovo ste si dokazali, da razumete kolikšen je pomen znanja, da lahko zaposleni ustvarjajo to kar je njihovo poslanstvo. Prihodki oziroma številke so edini dokaz uspešnosti poslovanja medtem ko njihovo ustvarjanje izhaja zgolj iz znanja in ustvarjanja priložnosti z uporabo številnih orodij, ki so za te namene na razpolago. Odgovori vam bodo ravno tako v veliko oporo pri organizaciji celotnega poslovanja. www.studioaktiva.com